OM MIG


Yoga och jag

Min yogaresa började 2002  uppe på Akallahöjden. Under dessa år har jag tränat yoga med olika lärare både här i Sverige och utomlands som var och en har inspirerat mig på sitt sätt och lärt mig något som jag har tagit med mig i livet. Men framför allt har jag haft privilegiet att i sju år få träna yoga med en mycket hängiven och ödmjuk yogalärare, Sofie Carlsson, som med sitt tålamod har gett mig en stabil grund att stå på inom yogan och det har varit till oerhörd hjälp i min yogalärarutbildning på Axelsons Gymnastiska Institut.


På utbildningen möttes jag av tre kompetenta och unika yogalärare, Sandra Grundstoff, Pernilla Cristvall och Vandana Jain samt en mycket erfaren och kunnig anatomilärare Crister Uggla. De har med sitt engagemang bland annat gett mig grundläggande kunskaper om:

 • Yoga-asanas, kroppsställningar/kroppsrörelser
 • Pranayama, andningens biomekanik och grundprinciper
 • Rörelseapparatens anatomi och biomekanik
 • Mindfulness i teori, praktik och undervisning
 • Ayurveda, en tusenårig Indisk hälsovetenskap med holistisk syn på människan
 • Konsten att undervisa

Bilden är tagen av Anton Svedberg för Axelsons Gymnastiska Institut

Är  det något jag har fått med mig från utbildningen så är det förståelse för en god alignment. Vi vill träna våra kroppar att använda sin struktur optimalt, att stå stabilt på fötterna, hitta kroppens centrumlinje och skapa längd ända från tårna upp till toppen av huvudet i relation till tyngdkraften. Utöver det tillämpa, Sthira Sukham Asanam, ett begrepp myntat av yogans främsta lärare och filosof, Patanjali, som innebär att varje asana ska utföras stabilt med kraft och intensitet som är Sthira samtidigt som du tillämpar ett mjukt förhållningssätt där varje asana känns behaglig, lätt och flexibel som är Sukha.


Yogalärarutbildningen  har gett mig en trygghet och möjlighet att nu fortsätta fördjupa mina kunskaper om  yoga  och fullfölja denna  yogaresa jag påbörjade för 18 år sedan. Vilket har inspirerat mig till att komplettera med en fördjupning inom yinyoga och utbilda mig till yinyogalärare på studion Yoga Devi på Kungsholmen som drivs av två  engagerade och varmt tillgivna yogalärare med mångårig erfarenhet AnnSophie Sjöblom och Pernilla Cristvall. 

KONTAKT komOyoga

Telefon: 0708-30 68 88

Mejl: info@komoyoga.se

Yoga och mindfulness

Jag har hela livet fascinerats över hur vår hjärna och kropp fungerar. Vad är det som bokstavligen händer i vår hjärna och kropp när vi andas med rätt teknik, utför en rad olika asanas samt mediterar? Man ska inte stirra sig blind på forskningen men det glädjer mig att det finns vetenskapliga belägg för effekten inom mindfulness samt yoga. Medecinprofessorn Jon Kabatt-Zinn, ett högt ansett namn  inom  mindfulnessforskningen, har sedan 1979 studerat effekterna av mindfulness samt meditation och kommit fram till enastående resultat som att antal sjukdagar minskar, välmående ökar, humörsvängningar regleras, empati ökar med mera.


Nu har  även yogan gjort entré inom  vetenskapens värld. Idag är det yogaläraren och forskaren Marian Papp samt yoga och  meditationsläraren Göran Boll som forskar om yogans fysiska samt  mentala effekter på Karolinska Institutet som är ett av  Europas största medicinska universitet.

Några av yogans effekter:

 • Minskar stressrelaterade symtom
 • Minskar stresshormonet
 • Minskar högt blodtryck
 • Förebygger ryggbesvär
 • Är humörhöjande
 • Ger bättre sömn

Copyright © All Rights Reserved